Dynamika zagospodarowania zasobów geotermalnych w Polsce w aspekcie nowych inwestycji geotermalnych - Putowska, Alicja (My University, 2015)
Poniższa praca ma na celu przedstawienie aktualnego stanu wykorzystania energii geotermalnej w Polsce oraz nakreślenie kierunków jej zastosowania w przyszłości. Obecny stan zostanie przedstawiony na przykładzie działających aktualnie ciepłowni, które eksploatują wody geotermalne. Perspektywy rozwoju wykorzystywania wód geotermalnych zostaną określone na podstawie analizy badań, wykonanych podczas wierceń. Pozwalają one przedstawić zastosowanie geotermii niskotemperaturowej, która może być perspektywiczna dla większości terenów Niżu Polskiego. W tekście zawarty jest przykładowy opis maksymalnego wykorzystania potencjału wód geotermalnych oraz nowy kierunek geotermii – niekonwencjonalnej.
Dynamic of development geothermal resources in terms new geothermal investments in Poland
Keywords: geotermia; Niż Polski; Podhale; wiercenia; HDR