Ocena warunków krążenia wód podziemnych w obszarze zasilania ujęcia, w oparciu o badania modelowe metodą elementów skończonych - Jaskulska, Agnieszka (My University, 2018)
W pracy skupiono się na ocenie warunków krążenia wód podziemnych w obszarze zasilania trzech sąsiadujących kompleksów ujęć wód podziemnych w rejonie Nowego Sącza: Biczyce Dolne, Mała Wieś i Świniarsko. Analizę prowadzono w oparciu o badania modelowe metodą elementów skończonych, wykorzystując najczęściej stosowany w tej metodzie program – FEFLOW w wersji 7.1. Wyniki obliczeń symulacyjnych przedstawiono w formie bilansu wodnego oraz mapy hydroizohips. Dla każdego kompleksu ujęć wyznaczono obszar spływu wody. Rozkład uzyskanego pola hydrodynamicznego pozwolił określić główne kierunki przepływu wód podziemnych oraz, w oparciu o tabelę bilansową, wyznaczyć główne strefy drenażowe oraz obszary zasilania.

The thesis is focused on the evaluation of groundwater flow conditions in the recharge area of three neighboring groundwater intake complexes near Nowy Sącz: Biczyce Dolne, Mała Wieś and Świniarsko. The analysis was conducted based on model research using the finite elements method and the most commonly used program in this method - FEFLOW in version 7.1. The results of simulation calculations are presented in the form of water balance and map of hydroizohipses. A water capture zone has been designated for each intake complex. The distribution of the obtained hydrodynamic field allowed to determine the main directions of groundwater flow and, based on the water balance sheet table, to designate main drainage zones and supply areas.
Evaluation of groundwater flow conditions in the recharge area of the intake, based on model tests using finite elements method
Keywords: modelowanie hydrogeologiczne; ujęcie wód podziemnych; modelowanie konceptualne; metoda elementów skończonych; hydrogeological modeling; groundwater intake; conceptual modeling; finite elements method