Analiza profilowań geofizyki otworowej pod kątem oceny facji z wykorzystaniem informacji geologicznej - Wysokiński, Tomasz (My University, 2013)
The M.Sc. Thesis includes geological description of the Zechstein reservoir rocks in the Polish Lowland. The research was done on three subfacies of the main dolomite: mudstones, grainstones and boundstones. Assessing the possibility of subfacies recognition on well log measurements was done with the use of laboratory results and petrophysical parameters. Analysed subfacies have specific petrophysical properties and give characteristic features in well logs. Recognition and distinguishing of these features means recognition of reservoir rock facies.

W pracy przedstawiona została charakterystyka geologiczna utworów zbiornikowych cechsztynu na Niżu Polskim. Badania zostały wykonane na trzech subfacjach dolomitu głównego: małozwięzłej, ziarno zwięzłej i organogenicznej. Dokonano analizy możliwości wydzielenia tych subfacji na profilowaniach geofizyki otworowej przy wykorzystaniu parametrów zbiornikowych i danych laboratoryjnych. Analizowane subfacje wykazują określone własności petrofizyczne i tworzą charakterystyczne anomalie na profilowaniach geofizyki otworowej. Rozpoznawanie i wydzielanie na krzywych profilowań takich anomalii oznacza rozpoznanie facji skał zbiornikowych.
Facies estimation by analysis of well logs with the use of geological information
Keywords: Niż Polski; blok Gorzowa; cechsztyn; subfacje; dolomit główny; profilowania geofizyki otworowej; Polish Lowland; Gorzów Block; Zechstein; subfacies; main dolomite; well logging