Wykształcenie mikrobialitów w utworach triasu między Babicami a Oświęcimiem - Kuśnierz, Elżbieta (My University, 2014)
The purpose of thesis is analysis and description of Triassic (muschelkalk) microbial structures in limestone from Dolomite Mine- “Libiąż”. At first described geographical location, geological structures and paleogeography context. Afterwards, based on microscopic pictures and microfacies analysis, described microbial structures and processes leading to their formation. Finally draw conclusion about biogeochemical diagenesis of the microbial structures.

Celem pracy dyplomowej jest próba opisu i analizy wykształcenia mikrobialitów triasowych występujących w skałach wapienia muszlowego na terenie Kopalni Dolomitu „Libiąż”. W pierwszej kolejności przedstawione zostały podstawowe informacje o położeniu geograficznym, budowie geologicznej i sytuacji paleogeograficznej badanego obszaru. Dalej na podstawie obrazów mikroskopowych szlifów i analizy mikrofacjalnej opisane zostały podstawowe formy mikrobialne i procesy ich powstania. Ostatecznie wyciągnięte zostały wnioski na temat biogeochemicznego pochodzenia form mikrobialnych.
The Triassic microbial structures on the area between Babice and Oświęcim
Keywords: Kopalnia Dolomitu Libiąż; analiza mikrofacjalna; diageneza biogeochemiczna; mikrobiality triasowe; Dolomite Mine Libiąż; microfacies analysis; biogeochemical diagenesis; Triassic microbial structures