Charakterystyka mineralogiczna topazu z różnych wystąpień na świecie - Bąk, Ewelina (My University, 2009)
Celem pracy jest zbadanie kryształów topazu z różnych wystąpień świata. Do badań wybrano 11 próbek pochodzących z Ouro Preto (Brazylia), Utah (USA), Wołodarsku Wołyńskiego (Ukraina), Szerlowej Góry (Rosja) oraz Pakistanu. Kryształy topazu występowały w skałach magmowych, np. w ryolitach (Utah), utworach pomagmowych, tj. pegmatytach (Pakistan) oraz skałach metamorficznych np. grejzenach (Szerlowa Góra). W pracy przedstawiono wyniki badań mineralogicznych uzyskane dla w/w kryształów topazu.Przeprowadzane analizy dotyczyły głównie badań wrostków stałych oraz inkluzji fluidalnych, dla których określono zakres temperatury homogenizacji. Otrzymane wyniki mieszczą się w przedziale temperatur od 94oC do 385oC świadcząc o różnych warunkach wzrostu analizowanych kryształów. Stosowana metodyka badań obejmowała również badania SEM-EDS, szczegółowe analizy gemmologiczne oraz analizę spektroskopową w podczerwieni. Interpretacja widm IR pozwoliła na szacunkowe określenia zawartości jonów OH? oraz fluoru w strukturze analizowanych kryształów topazu.
Mineralogical characteristic of topaz fom different locations in the world
Brak dostępu do treści pracy (plik nie został załączony).
Keywords: topaz; inkluzje fluidalne; wrostki stałe; pegmatyt; grejzen; ryolit