Korelacja wyznaczonych warstw na podstawie geofizyki otworowej dla utworzenia modelu sejsmogeologicznego w wybranym rejonie zapadliska przedkarpackiego - Bożek, Monika (My University, 2010)
The subject of the M.Sc. thesis was to analyze petrophysical parameters of rocks in six wells from the region of the Grobla – Uście Solne and Grobla Wschód – Rylowa 3D seismic data. The purpose of the analysis was to compare well and seismic data. Litology, velocity, bulk density, acoustic impedance and reflection coefficients models were created based on prior made analysis of well log data. Further, synthetic seismograms were calculated. Afterwards, 2D models were made, based on well correlations which was formed before along the selected profiles. Thanks to those models, it was possible to compare horizons created on the basis of well logging and layers found at seismic data.

Przedmiotem niniejszej pracy była analiza parametrów petrofizycznych skał w profilach sześciu otworów wiertniczych znajdujących się w obszarze zdjęć sejsmicznych 3D Grobla – Uście Solne i Grobla Wschód – Rylowa. Jej celem było połączenie danych geofizyki otworowej z danymi sejsmicznymi. Na podstawie wykonanych analiz utworzono jednowymiarowe modele: litologiczne, prędkościowe, gęstościowe i impedancji akustycznej, a także rozkłady współczynników odbicia dla danych z poszczególnych otworów. Obliczono również sejsmogramy syntetyczne. Wykonano także korelację międzyotworową, a na jej podstawie utworzono modele dwuwymiarowe opisujące zmienność parametrów ośrodka. Na ich podstawie możliwe było porównanie warstw wyznaczonych na podstawie profilowań geofizyki otworowej, z warstwami znajdującymi swoje odzwierciedlenie na sekcjach sejsmicznych.
Correlation between seismic and well data to create seismogeological model in the Eastern Polish Outer Carpathian foredeep
Keywords: geofizyka otworowa; sejsmika; korelacja międzyotworowa; well logging; seismics; 1D velocity models and 2D velocity models; well correlation