Kształtowanie ryzyka zawodowego związanego z hałasem na stanowiskach pracy w podziemnych wyrobiskach eksploatacyjnych - Kapusta, Mariusz; Szponder, Tadeusz (Wydawnictwa AGH, 2011)
The article presents the results of the noise measurement at selected workplaces in coal mines. The employer is obliged to identify, evaluate and estimate occupational risk, resulting from existing hazards. To analyze the exposure of workers to noise, a group of mining division employees was selected. The main source of noise in excavations comes from machines and technological processes associated with mining of the body of coal. Risk assessment was carried out with use of the PN-N-18002 norm, which enabled to estimate the size and the degree of risk acceptability, while allowed to determine prevention methods. In addition, the article compares actual and tabulated values of noise for various mining machinery.

W artykule przedstawiono wyniki pomiaru natężenia hałasu na wybranych stanowiskach pracy w kopalni węgla kamiennego. Obowiązkiem pracodawcy jest identyfikacja, ocena i szacowanie ryzyka zawodowego, które bezpośrednio wynika z występujących zagrożeń podczas pracy. Do analizy narażenia pracowników na skutki oddziaływania hałasu wybrano grupę pracowników z oddziałów eksploatacyjnych. Głównym źródłem hałasu w wyrobiskach są maszyny związane z urabianiem calizny. Ocena ryzyka zawodowego przeprowadzona metodą PN-N-18002 pozwoliła oszacować wielkość i stopień dopuszczalności ryzyka oraz wytyczyć kierunki profilaktyki. Ponadto w artykule porównano wartości tabelaryczne i rzeczywiste hałasu generowanego przez różne maszyny górnicze.
Formation of occupational risk, connected with the noise at the work stations in underground mining excavations
Górnictwo i Geoinżynieria
Bibliogr. s. 58-59.
Keywords: noise; hałas; risk; ryzyko; harmful factors; czynniki szkodliwe; occupational disease; choroby zawodowe