Flokulacja suspensji ilastych i zasolonych płuczek wiertniczych z zastosowaniem nowo opracowanych flokulantów kationowych (PT-floc-201107) - Wysocki, Sławomir (My University, 2010)
The paper presents the results of lab tests on new synthetic cationic flocculants PT-floc-201107 which are used to reduce volume of bentonite suspensions and salted drilling mud. The optical method was used to investigate the mud flocculation process and moving time of the phase separation boundary. The lab tests indicated that the PT-floc-201107 polymers are suitable for phase separation of drilling mud and aqueous suspensions of silty minerals which are rather difficult to separate.

W niniejszej pracy przedstawiono wyniki badań właściwości flokulacyjnych nowych, syntetycznych polimerów kationowych, oznaczonych jako PT-floc-201107, w stosunku do suspensji bentonitowych i zasolonych płuczek wiertniczych. Badanie flokulacji przeprowadzono, wykorzystując metodę optyczną polegającą na pomiarze czasu przesuwania się granicy rozdziału faz. Na podstawie wyników badań można sądzić, że polimery PT-floc-201107 mogą znaleźć zastosowanie w separacji faz w trudnych do rozdziału wodnych suspensjach minerałów ilastych i płuczkach wiertniczych.
Floculation of bentonite suspensions and salted drilling mud with new cationic floccluants (PT-floc-201107)
Wiertnictwo, Nafta, Gaz
Keywords: flocculation; cationic flocculants; flokulacja; flokulanty kationowe; separation; separacja