Podstawy funkcjonalnej wyceny przedsiębiorstwa - Matschke, Manfred Jürgen; Brösel, Gerrit (My University, 2008)
W artykule przedstawiono przegląd różnych teorii wyceny przedsiębiorstwa. Następnie zdefiniowano główne funkcje wyceny przedsiębiorstwa (decyzje, argumentacyjna), zgodnie z teorią wyceny celowej. Główna część artykułu koncentruje się na funkcji decyzyjnej i pokazuje, jak można wyznaczyć wartość decyzyjną za pomocą modelu kompletnego, jako subiektywną wartość graniczną, przypisywaną przedsiębiorstwu przez agentów ekonomicznych.

After a brief overview of different company valuation theories, this paper presents the main functions (decision, arbitration, and argument or negotiation function) of company valuation according to the functional (i.e. purpose-oriented) theory. The main body of the paper focuses on the decision function and shows how the decision value can be derived - with a total model - as a subjective limit value that different economic agents assign to the company.
Principles of company valuation theory
Ekonomia Menedżerska
Keywords: valuation theory; teoria wyceny; purpose-oriented theory; teoria zorientowana na cel wyceny