Analiza źródeł zanieczyszczeń wód powierzchniowych w województwie małopolskim - Michalik, Dagmara (My University, 2014)
Praca dotyczy identyfikacji źródeł zanieczyszczeń wód powierzchniowych w województwie małopolskim. Zostały one zanalizowane na podstawie monitorowanych rzek i zbiorników zaporowych na omawianym obszarze. Głównie są to zlewnie rzeki Wisły i Dunaju. Teren małopolski jest bardzo ubogi w naturalne jeziora. Występują one jedynie w Tatrach, gdzie są pozostałością lodowców górskich, i nie są one objęte monitoringiem.Celem pracy jest określenie głównych źródeł zanieczyszczeń wód powierzchniowych w województwie małopolskim. Informacje te mogą przyczynić się do zmniejszenia ich, poprzez zastosowanie się do zasady naprawiania szkód przede wszystkim u źródła.
The analysis of pollution sources of surface waters in the Małopolska voivodeship
Keywords: wody powierzchniowe; Wilga; Wisła; zanieczyszczenia; Kanał Sztolnia; Nieczajka; Chechło; małopolska