Ventures capital jako źrodło finansowania inwestycji małych i średnich przedsiębiorstw w Polsce - Duda, Joanna; Wolak-Tuzimek, Anna (My University, 2008)
Wraz z rozwojem gospodarki polskiej z centralnie planowanej do gospodarki rynkowej można zauważyć istotne zmiany na rynku venture capital. W początkowym okresie większość inwestycji została wykorzystana przy prywatyzacji przedsiębiorstw państwowych, jednak wraz z procesem transformacji zaczęto, także, inwestycje typu venture capital kierować do przedsiębiorstw z sektora MSP. Należy również mieć nadzieję, że uruchomienie giełdy New Connect, w znacznym stopniu przyczyni się do dalszego rozwoju tego rynku.

Along with the development of Polish economy from central planning to market economy one can notice significant changes in a venture capital market. In the beginning most investments were used during the privatization process of state owned enterprises, however, together with the transformation process investments of venture capital type were being directed also to the enterprises from SME sector. We can hope that establishment of New Connect stock exchange will significantly contribute to further development of this market.
Ventures capital as a financing source of small and medium enterprises investments in Poland
Ekonomia Menedżerska
Keywords: venture capital; venture capital; divestment; dezinwestycja; development financing; finansowanie rozwoju; SME secto; sektor MSP