Ocena oddziaływania na środowisko zespołu elektrowni wiatrowych w Ligocie Woźnickiej, gmina Woźniki - Raczyńska, Paulina (My University, 2017)
W poniższej pracy wykonano ocenę oddziaływania na środowisko zespołu elektrowni wiatrowych, w okolicy miejscowości Ligota Woźnicka. Planowana farma wiatrowa będzie obejmować pięć turbin wiatrowych ENERCON E-53 0,8 MW. Na podstawie przeprowadzonej oceny można stwierdzić, że na etapie budowy planowanego przedsięwzięcia nastąpi krótkotrwała emisja hałasu, uciążliwa dla mieszkańców pobliskich zabudowań. Budowa spowoduje również zajęcie części gruntów rolnych oraz zdeformowanie powierzchni terenu, na których nastąpi posadowienie turbin wiatrowych. Eksploatacja siłowni wiatrowych nie będzie negatywnie wpływała na florę, faunę, obszary chronione, a także wody powierzchniowe oraz podziemne. Jednak pomimo tego, że nie wystąpią przekroczenia dopuszczalnych norm hałasu, mieszkańcy mogą odczuwać dyskomfort związany z tzw. szumieniem. Co więcej, elektrownie wiatrowe będą stanowić dominantę krajobrazową ze względu na fakt, że są to konstrukcje wysokie i lite.

In this study, the environmental impact assessment of the wind power plants system in Ligota Woźnicka, Woźniki commune, was determined. Five wind turbines ENERCON E-53 0,8 MW will be included in the planned wind farm. It was determined that during the construction stage a short-term noise emission might occur which may be bothersome to the residents of the nearby households. Moreover, some of the agricultural area will be used and surface area of the wind farm will be deformed. Operation of the wind turbines will have no negative impact on the environmental side encompassing flora, fauna, protected areas, surface waters and groundwater. In spite of the fact that the noise limits will not be exceeded, local residents may feel discmfort caused by the humming noise. Moreover, wind turbines will dominate the landscape due to the scale of the construction.
The environmental impact assessment of the wind power plants system in Ligota Woźnicka, Woźniki commune
Keywords: elektrownie wiatrowe; ocena oddziaływania; środowisko; hałas; wind turbine; environmental assemssment; environment; noise