Badania geochemiczne węgla brunatnego według wymagań Unii Europejskiej – oznaczenia ołowiu na przykładzie węgla brunatnego ze złoża „Szczerców” - Korniluk, Magdalena (My University, 2013)
The energy coal processing power is related to the emission into the atmosphere of many compounds which have a negative impact on the environment The laws of the European Union since 2020 year introducing to limits emissions of $Pb$ and $Cd$ from anthropogenic sources. Before taking actions to reduce emissions need to be carry systematic research of coal quality, with particular reference to the content of the elements polluting the environment, such as $Cd$ and $Pb$. These researches will make it possible to monitor the contents of toxic elements in coal before the operation in order to adapt the energy processing technology of coal to its quality. The research is extremely important in the case of lignite, which is a strategic raw material for the energy production and also low-quality fuel, responsible for emissions of the toxic compounds into the atmosphere.

Energetyczne przetwórstwo węgla związane jest z emisją do atmosfery wielu związków mających negatywny wpływ na środowisko. Przepisy prawne Unii Europejskiej wprowadzają od 2020 roku obowiązek ograniczenia emisji $Pb$ i $Cd$ ze źródeł antropogenicznych. Przed podjęciem działań mających na celu ograniczenie emisji konieczne jest prowadzenie systematycznych badań jakości węgla ze szczególnym uwzględnieniem zawartości pierwiastków szczególne uciążliwych dla środowiska jakimi są $Cd$ i $Pb$. Badania te umożliwią monitorowanie zawartości pierwiastków toksycznych w węglu przed jego eksploatacją co pozwoli na dostosowanie technologii przetwórstwa energetycznego węgla do jego jakości. Prowadzenie tego typu badań jest niezwykle istotne w przypadku węgla brunatnego, który jest strategicznym surowcem do produkcji energii a zarazem paliwem niskiej jakości, odpowiedzialnym za emisje związków toksycznych do atmosfery.
The geochemical research of lignite according to the requirements of the European Union – determination of lead for example the „Szczerców” outcrop
Keywords: węgiel brunatny; badania jakości węgla; pierwiastki toksyczne w węglu brunatnym; lignite; ołów w węglu; coal quality testing; toxic elements in lignite; złoże Bełchatów; lead in lignite; Bełchatów deposit; odkrywka Szczerców; Szczerców outcrop