Problemy eksploatacji wód leczniczych z odwiertu Mieczysław w Krynicy-Zdroju - Kantor, Dominik (My University, 2018)
Celem niniejszej pracy magisterskiej jest scharakteryzowanie problemów związanych z eksploatacją odwiertu Mieczysław w Krynicy-Zdroju. Wydobywaną wodą leczniczą jest szczawa o typie wodorowęglanowo-wapniowo-sodowo-magnezowym. Odwiert Mieczysław jest eksploatowany samoczynnie z wykorzystaniem energii złożowego CO2. Problemy eksploatacji ujęcia Mieczysław są związane z czasowymi zanikami samowypływu. Celem niniejszej pracy jest szczegółowe przedstawienie problemów związanych z eksploatacją odwiertu Mieczysław wraz z przedstawieniem czynników mających wpływ na występujące awarie oraz stosowanych metod zapobiegawczych. W tym celu wykorzystano dostępną literaturę oraz dokumentacje hydrogeologiczne z Uzdrowiskowego Zakładu Górniczego w Krynicy-Zdroju.

The purpose of present master thesis is to create the characteristic of problems connected to water exploitation from the Mieczysław water intake in Krynica-Zdrój. The exploited therapeutic water is carbonated water with bicarbonate-calcium-sodium-magnsesium type. Mieczysław water intake is used by self-acting outflow using carbon dioxide energy. Problems of exploitation from Mieczysław water intake are connected to temporary disappearance of self-acting outflow. The purpose of present thesis is to create detailed presentation of problems connected to Mieczysław water intake exploitation, including factors affecting the failures of water intake and used preventive methods. The characteristic is based on available literature and hydrogeological documentations from Spa Mining Plant in Krynica-Zdrój.
Problems of exploitation of therapeutic water from the Mieczysław water intake in Krynica-Zdrój
Keywords: odwiert Mieczysław; Krynica-Zdrój; szczawa; problemy eksploatacji; Mieczysław water intake; Krynica-Zdrój; carbonated water; problems of exploitation