Analiza geologiczna i geofizyczna złoża ropy naftowej Grobla - Kościółek, Maksymilian (My University, 2017)
Tematem przewodnim pracy pod tytułem „Analiza geologiczna i geofizyczna złoża ropy naftowej Grobla”, jest interpretacja geologiczna i sejsmiczna złoża. W pracy zawarte zostały informacje na temat dokładnej lokalizacji złoża, jego tektoniki oraz litostratygrafii. Omówiona została szczegółowa budowa geologiczna wraz z systemem naftowym oraz przybliżeniem podstawowych parametrów ropy naftowej w złożu. Ponadto omówiona została metodyka niektórych badań z zakresu geofizyki tj. sejsmika oraz geofizyka otworowa (sondowania: gamma, gamma-gamma oraz akustyczne). W pracy została również przedstawiona szczegółowa analiza sejsmiczna na podstawie sejsmogramów syntetycznych i przekrojów sejsmicznych, należącym do PGNiG, a udostępnionych przez Katedrę Surowców Energetycznych AGH. Dokonano obliczeń średnich prędkości fal w analizowanych ośrodkach na podstawie sejsmogramów oraz przekrojów sejsmicznych. Przedstawione zostały również zależności między badaniami sejsmicznymi, a porowatością warstwy zbiornikowej. Na końcu pracy przedstawione zostały wnioski zawierające wyniki badań oraz spostrzeżenia dotyczące tematyki przedmiotu.

The main subject of the work "Analysis of geological and geophysical oil reservoir of Grobla" is interpretation of geology and seismic of the lode. The study contains information on the exact location of the deposit, tectonics and litho-stratigraphy. The detailed geological structure with a system of oil and an approximation of the basic parameters of oil from the depo sit was dicussed as well as the methodology of some studies in the field of geophysics, ie. seismic and geophysics hole (probing: gamma, gamma-gamma and acoustic). In the work detailed seismic analysis of the basis of synthetic seismograms and seismic sections belonging to PGNiG and made available by the Department of Fossil Fuels AGH has been presented. The average speed of waves in the analyzed rock envirnoment on seismograms and seismic sections was calculated. It also includes the relationship between seismic and reservoir porosity layer. At the end of the work the conclusions of the test results and observations on the subject of the object were presented.
Analysis of geological and geophysical oil reservoir of Grobla
Keywords: tektonika; litologia; sejsmogram syntetyczny; przekrój sejsmiczny; konwersja czasowa; tectonics; litology; synthetic seismogram; seismic section; times conversion