Języki formalne i kompilatory - Strojny, Urszula (My University, 2010)
Zagadnienie języków formalnych i kompilatorów łączy elementy humanistycznych nauk o języku  z inżynieryjnym podejściem do wiedzy. W części teoretycznej wyodrębnione zostały trzy działy:  wstępne informacje, zagadnienia dotyczące języków formalnych oraz treści związane z automatami i kompilatorami, a także dodatkowo moduł BPMN, który poszerza zakres materiału o treści z laboratoriów. W części praktycznej znajdują się wskazówki dotyczące odgadywania języka generowanego przez gramatykę oraz gramatyki na podstawie wygenerowanego kodu. Znajdziesz tutaj także Quiz, umożliwiający sprawdzenie zdobytej wiedzy oraz test z działu BPMN.
Strona brała udział w konkursie „Notatki w Internecie”.
Keywords: informatyka; automaty; gramatyka formalna; język; klasyfikacja Chomsky’ego; kompilatory; rozbiór gramatyczny; składowe języka