Ocena potencjału turystycznego gminy Czchów - Holik, Anna (My University, 2017)
Celem pracy jest ocena potencjału turystycznego gminy Czchów. Dynamiczny rozwój turystyki skłania do ponownej analizy jej walorów i oceny ich stopnia zagospodarowania. Badania przeprowadzone w ramach niniejszej pracy pozwoliły zaobserwować niewykorzystany potencjał obiektów geologicznych na terenie gminy. Przeprowadzona na potrzeby pracy waloryzacja obszarowa, skonstruowana w oparciu o zestaw specjalnie opracowanych kryteriów, pozwoliła oszacować potencjał turystyczny i geoturystyczny gminy, a także stopień jego wykorzystania. Wyniki waloryzacji pozwalają wysnuć wniosek, iż gmina Czchów dysponuje znacznym, niewykorzystanym potencjałem geologicznym, który po odpowiednim przystosowaniu mógłby stanowić pełnowartościowy produkt turystyczny. W oparciu o przeprowadzoną waloryzację oraz analizę SWOT gminy, powstała propozycja zagospodarowania obiektów geoturystycznych gminy, przewidująca umieszczenie na jej terenie trzech tablic informacyjnych. Przystępne opisy obiektów geologicznych oraz mapa geoturystyczna ułatwiająca ich zlokalizowanie, mogłyby wypromować obiekty geoturystyczne zwiększając tym samym asortyment atrakcji turystycznych gminy i zwiększając jej konkurencyjność w stosunku do gmin sąsiednich.

The aim of this paper is to evaluate the tourist potential of the Czchów municipality. The dynamic development of tourism tends to re-examination of its value and its development. Conducted research allowed to observe untapped potential of geological objects in the municipality. The area valorisation, constructed on the basis of a set of specially developed criteria, has made it possible to estimate the potential of tourism and geotourism of the municipality as well as the degree of its utilization. The results of the valorisation show that the Czchów municipality has significant unused geological potential, which, after appropriate adaptation, could be a full-fledged tourism product. Based on the valorization and SWOT analysis, a proposal was made for the development of the geotourism facilities of the municipality. It provides placement of three information boards in the municipality. Appropriate descriptions of geological objects and a geotouristic map to facilitate their location, could promote geotourism, thus increasing the range of tourist attractions of the municipality and increasing its competitiveness in relation to neighboring municipalities.
Assessment of tourist potential of the Czchów municipality
Keywords: geoturystyka; gmina Czchów; waloryzacja; turystyka; geotourism; Czchów municipality; valorisation; tourism