Koszty będące kategorią rozrachunku gospodarczego jako składnik systemu kosztów wytwarzania dóbr rynkowych - Księżyk, Marianna (My University, 2011)
Podejmując problem systemowego ujęcia kosztów wytwarzania dóbr rynkowych, w artykule wychodzi się z założenia, że jest ono niezbędne do prowadzenia rzetelnego rozrachunku gospodarczego i rachunku ekonomicznego na różnych szczeblach decyzyjnych. Omawiając ten problem w opracowaniu, przedstawia się wyniki badań dotyczące: potrzeby systemowego ujęcia kosztów wytwarzania dóbr rynkowych w dwóch podstawowych ich układach, którymi są koszty będące kategorią rozrachunku gospodarczego i szeroko rozumianego rachunku ekonomicznego, założenia systemu kosztów i jego zadania, treść ekonomiczną składników systemu kosztów będących kategorią rozrachunku gospodarczego.

Taking a systemic approach to the problem of the costs of producing marketable goods, this paper starts from the assumption that it is necessary to maintain proper economic accounts and settlements at various levels of decision-making. In discussing this problem, the following results of studies are presented: the need for a systemic approach to the costs of producing marketable goods in two basic systems, i.e. costs as a category of economic accounts and broadly defined economic settlement, the assumptions and tasks of the costs system, the economic content of the components of costs system that are a category of economic settlement.
Costs that are a category of economic settlement as a component of a marketable goods costs system
Ekonomia Menedżerska
Keywords: costs system; koszty księgowe; economic accounts; koszty jako kategoria rozrachunku gospodarczego; economic settlement; koszty jako kategoria rachunku ekonomicznego; costs that are a category of economic settlement; system kosztów