Zasilanie wycieków V poziomu Kopalni Soli „Wieliczka” - Pałasz, Piotr (My University, 2018)
Głównym problem w Kopalni Soli „Wieliczka” są wycieki wody, spowodowane dopływającymi do obiektu wodami spoza granic złoża, które krążą w górotworze. Woda pochodząca z warstw chodenickich zlokalizowanych po północnej granicy złoża stwarza największe zagrożenie dla V poziomu oraz dla całej kopalni. Największy awaryjny wypływ wody, pochodzącej z tamtych warstw dla poziomu V miał miejsce w listopadzie 1868 roku. W wyniku naruszenia pracami górniczymi północnej granicy złoża i wejścia wyrobiskami w warstwy chodenickie, nastąpił gwałtowny wypływ słodkiej wody w poprzeczniach Kloski (poz. V) i Colloredo (poz. IV). Natomiast w historii współczesnej, największa katastrofa wodna dla Kopalni Soli Wieliczka wydarzyła się w kwietniu 1992 roku. Z warstw chodenickich do poprzeczni Mina położonej na IV poziomie przedostały się ogromne ilości wody wraz z wymywanym materiałem skalnym. Oprócz wycieków naturalnych na V poziomie można odnotować przecieki solanek z wyższych poziomów lub ze starych, trudno dostępnych wyrobisk oraz wypływy solanek technologicznych, powstałych podczas przeprowadzania prac podsadzkowych lub nieszczelności starych komór ługowniczych. Na tym poziomie występują także wycieki pochodzące z utworów warstw skawińskich. Wycieki znajdujące się na V poziomie kopalni nie stwarzają większego zagrożenia dla obiektu, ze względu na małe wydatki. W związku z możliwością krążenia wód po całym górotworze solnym oraz częstym ich mieszaniu ciężko określić właściwą genezę wycieku.

The main issues regarding the Salt Mine „Wieliczka” are the leakages of water, caused by seeping waters from outside of the deposit boundaries, which migrate through the region. The waters flowing from „chodenickie” layers, located by the northern deposit boundary, pose a very serious threat for the fifth mining level and the entire mine. The most violent flow in that area took place in November 1868 and was a result of the excavation process. The water flooded the Kloski and Colloredo adits, located on the fourth and fifth level, correspondingly. However, nowadays, the greatest water leakage event in „Wieliczka” Salt Mine took place in April 1992. From aforementioned layers a vast amounts of water flooded the Mina adit, along with the washed out material. Besides of the natural leaks on the fifth level, minor leaks of salt-rich waters coming from, for example older excavations, are also noticeable. On the level, the leaks from „skawińskie” layers are also occuring. Leakages located on the fifth level remain neglectable, considering their scale. It is also hard to determine the origin of these leaks, as a result of their local migrations and mixing with other fluids.
Recharge of leakages V level Wieliczka Salt Mine
Keywords: Wieliczka Salt Mine; Kopalnia Soli Wieliczka; leakages; wycieki kopalniane; brine; solanka; chodenickie layers; warstwy chodenickie