Badanie zależności efektywności konwersji energii od kąta nachylenia paneli fotowoltaicznych - Wietecha, Tomasz (My University, 2017)
Praca miała na celu zbadanie zależności efektywności konwersji energii od kąta nachylenia paneli fotowoltaicznych. Wyniki przeprowadzonych badań przedstawiają jak zmienia się moc wytworzona przez panele od kąta ich nachylenia w warunkach rzeczywistych oraz STC. W ten sposób porównano pracę modułów polikrystalicznych z modułami cienkowarstwowymi CIGS. Przeprowadzone badanie ma duże znaczenie w odniesieniu do zastosowania instalacji fotowoltaicznych zintegrowanych z budownictwem (BIPV). Przeprowadzono również symulację uzysków energetycznych dla dwóch rodzajów zaprojektowanych instalacji zintegrowanych z budownictwem na budynku wieżowca „Szkieletor”, znajdującego się w Krakowie. Praca zawiera opis wykorzystywanych w tych systemach technologii oraz przykłady już zainstalowanych systemów. W podsumowaniu i wnioskach zawarto analizę wyników badań, przeprowadzonej symulacji oraz przedstawiono perspektywy rozwoju systemów fotowoltaicznych zintegrowanych z budownictwem.

The thesis was to study of dependence between power conversion efficiency and tilt angle of photovoltaic modules. Results of this study show changes of power generated by PV panels in the real conditions and STC with the changing of tilt angle of photovoltaic modules. In this way performance of polycrystalline and CIGS thin-film modules was compared. The conclusions of these researches are important in terms of building integrated photovoltaics systems. Simulation of energy yields for the two types of installations integrated with building of skyscraper “Szkieletor”, located in Cracow was carried out. The thesis contains the description of technologies applied in BIPV systems and examples of BIPV systems were showed. systems. Summary and conclusions contains analysis the results of the research, simulation and presents perspectives of development of building integrated with photovoltaics systems.
Study of dependence between power conversion efficiency and tilt angle of photovoltaic modules
Keywords: fotowoltaika; kąt nachylenia; instalacje PV; technologia BIPV; photovoltaics; tilt angle; PV installations; BIPV technology