Charakterystyka hydrogeochemiczna wód występujących w złożu „Szczawa” - Mikołajczyk, Iwona (My University, 2017)
W obrębie złoża „Szczawa” zlokalizowanych jest pięć ujęć wód mineralnych, które zostały uznane za lecznicze. Wody te to szczawy z jodem jako składnikiem swoistym występujące w obrębie fliszu karpackiego. W pracy dokonano charakterystyki hydrogeochemicznej poprzez opis warunków geologicznych i hydrogeologicznych, analizę zmian stężeń składników w czasie oraz analizę porównawczą ujęć wód leczniczych. Przeprowadzono również modelowanie hydrogeochemiczne w programie PHREEQC, które pozwoliło na określenie specjacji jonów głównych oraz stan nasycenia roztworów wód leczniczych i zwykłych.

In „Szczawa” deposit are located five medical water intake. The water are contained carbon dioxide and iodine as intrinsic componenets. The theisis include hydrogeochemical characteristics: description of geological and hyrogeological conditions, analysis of change in concetration of main ions in water and a comparison of medical water intake. The main part of thesis are hydrogeochemical modeling in PHREEQC, which allow to determin the main speciation in medical water.
Hydrogeochemical characteristics of mineral water in "Szczawa" deposit
Keywords: Szczawa; złoże Szczawa; medical water; wody lecznicze; hydrogeochemical modeling; modelowanie hydrogeochemiczne; acidulous water; szczawy