Polowe metody oznaczania współczynnika filtracji gruntów półprzepuszczalnych - Sadowska, Daria (My University, 2018)
Zadaniem hydrogeologii jest badanie praw, które rządzą ruchem wód podziemnych w zależności od środowiska skalnego. Jednym ze wskaźników jakim posługuje się hydrogeologia do opisywania badanych praw jest współczynnik filtracji. Celem pracy jest porównanie dwóch polowych metod badania współczynnika filtracji gruntów półprzepuszczalnych – metody Maaga oraz metody próbnego pompowania. Porównania dokonano na bazie analizy danych uzyskanych poprzez zastosowanie metod w terenie. Dzięki zastosowanym metodom otrzymano przepuszczalność wody przez grunt w jednostce czasu. Metoda Maaga jest szybka i niskokosztowa, ale mniej miarodajna niż próbne pompowanie. Pomiar przez sczerpywanie wody ze studni daje wiarygodne wyniki, jej wadą są jednak wysokie koszty. Z uwagi na wiarygodność uzyskiwanych wyników lepszą metodą wyznaczania współczynnika filtracji jest próbne pompowanie.

The task of hydrogeology is to explore laws that govern movement of groundwater, taking into consideration a rock environment. One of the indicators which is used in hydrogeology to describe researched rights is hydraulic conductivity. The purpose of the thesis is to compare two field test methods of semipermeable ground’s hydraulic conductivity – the Maag method and test pumping method. The comparison was made based on analysis of data obtained through methods applied in the field. Using the applied methods a unit of water permeability of soil per time was obtained. The Maag method is fast and cost less, but less reliable than test pumping. Measurement by water drawning from well gives credible results, but its disadvantage is high cost. Due to the reliability of achieved results a better method of determining hydraulic conductivity is test pumping.
Field methods of hydraulic conductivity determination for semipermeable grounds
Keywords: współczynnik filtracji; metoda Maaga; próbne pompowanie; hydraulic conductivity; test pumping; Maag method