Skłonność wybranych mas formierskich do deformacji przy wysokiej temperaturze - Jakubski, Jarosław (My University, 2006)
Praca doktorska obejmowała swoim zakresem wykonanie aparatu do badania deformacji cieplnej (hot distortion parametr), przeprowadzenie weryfikacji urządzenia oraz określenie zachowania mas rdzeniowych w wysokiej temperaturze z wykorzystaniem szerokiego spektrum metod badawczych. Celem pracy była próba określenia korelacji pomiędzy wytrzymałością mas mierzoną w temperaturze otoczenia, a zachowaniem się tych mas w podwyższonych temperaturach. Podjęto próbę stwierdzenia, czy można w oparciu o pomiary w temperaturze otoczenia wnioskować, jak się zachowuje masa w czasie zalewania ciekłym stopem odlewniczym. W ramach pracy sformułowano następujące tezy: Właściwości mas badane w temperaturze otoczenia nie pozwalają na opis zachowania się masy po zalaniu formy ciekłym stopem odlewniczym. Metodą służącą do oceny zachowań mas w podwyższonych temperaturach może być pomiar odkształcenia mas w podwyższonej temperaturze opisywany przez parametr hot distortion. Przeprowadzenie badań z udziałem różnorodnych składników mas formierskich i rdzeniowych dostarczyło danych dotyczących zachowania mas w czasie nagrzewania. Analiza wielu czynników oddziałujących na masę w czasie oddziaływania cieplnego pozwoli na trafniejszy dobór materiałów w zależności od potrzeby uzyskania odlewu o odpowiedniej jakości. Pozwoli to na zmniejszenie kosztów związanych z obróbką wykończeniową i mniejszą ilością odlewów zabrakowanych.
Bibliogr. k. 133-137.
Keywords: deformacja; masa formierska; masa rdzeniowa; temperatura wysoka; odlewy; metalurgia