Model grawimetryczny budowy geologicznej Karpat Polskich na odcinku Sromowce Wyżne-Młyńczyska - Krupska, Magdalena (My University, 2013)
Process of quantitative interpretations the result of gravity investigation made in the Polish Flysh Carpathians on the Sromowce Wyżne- Młyńczyska region were presented in the paper. The interpretation was made using simulation modeling. The result was a gravimetric model which is a representation of the real geological structure of this region. Changes in bulk density of flysh rocks were analyzed and also examinated in details with geological maps. Collected in this way were the basis for the start of the correct interpretation. A special computer program was used to modeling and calculated the gravitational effect of the structures that were responding to geological units. This makes it possible to compare the effect of gravity, obtained for a specific model with the gravity anomalies.

W pracy przedstawiono proces interpretacji ilościowej wyników badań grawimetrycznych, obszaru zlokalizowanego w Polskich Karpatach Fliszowych, na odcinku Sromowce Wyżne- Młyńczyska. Interpretacja wykonana została za pomocą modelowania symulacyjnego. Rezultatem było uzyskanie modelu grawimetrycznego, który stanowi odwzorowanie rzeczywistych warunków geologicznych omawianego rejonu. Przeanalizowano zmiany gęstości objętościowej skał fliszu karpackiego oraz zapoznano się szczegółowo z dostępnymi mapami geologicznymi. Zebrane w ten sposób informacje stanowiły podstawę do rozpoczęcia poprawnej interpretacji. Do modelowania wykorzystano specjalny program obliczający efekt grawitacyjny od struktur, które miały odpowiadać jednostkom geologicznym. Dzięki temu możliwe było porównanie efektu grawitacyjnego, otrzymanego dla konkretnego modelu, z wartością pomierzoną siły ciężkości.
Gravity model of geological structure in the Polish Carpathians on the Sromowce Wyżne-Młyńczyska region
Keywords: Karpaty fliszowe; gęstość objętościowa; anomalia grawimetryczna; interpretacja ilościowa; modelowanie symulacyjne; Flysh Carpathians; bulk density; gravity anomalies; quantitative interpretation; simulation modeling