Analiza właściwości zbiornikowych utworów miocenu autochtonicznego zapadliska przedkarpackiego na podstawie wyników opróbowań złożowych i geofizyki wiertniczej - Dubiel, Stanisław; Zubrzycki, Adam (My University, 2010)
In the paper reservoir properties - effective permeability (K) and porosity (Phi), of autochthonous Miocene deposits in the area of the Carpathian Foredeep were analyzed. Two zones were selected (first - southern in area of Tarnów - Rzeszów and north-eastern of Wola Obszańska-Nowosielec) both differ in structural position and thickness of Miocene profiles. Data of effective permeability from DST and porosity from well logging as well laboratory data were used to determine relationships between them by statistic methods. On the basis of analysis's results simple equations: log K = a + b x Phi were established for gas-bearing autochthonous Miocene formation in the area of Carpathian Foredeep.

W artykule przedstawiono wyniki analizy statystycznej zależności przepuszczalności efektywnej (K) od porowatości (Phi) w celu oceny zmian właściwości zbiornikowych utworów miocenu autochtonicznego zapadliska przedkarpackiego (ze szczególnym uwzględnieniem strefy Tarnów - Rzeszów oraz Wola Obszańska - Nowosielec), na podstawie danych uzyskanych pomiarami geofizyki wiertniczej oraz wyników testów złożowych rurowymi próbnikami złoża (RPZ), jak też porównawczo na podstawie wyników badań laboratoryjnych. Metodami analizy statystycznej wyznaczono odpowiednie równania regresji w postaci : log K = a + b x Phi nadające się do prognozowania współczynnika przepuszczalności efektywnej na podstawie współczynnika porowatości utworów miocenu autochtonicznego w zapadlisku przedkarpackim, w rozpatrywanych obszarach gazo- i wodonośnych.
Analysis of reservoir properties of autochthonous Miocene deposits in the area of Carpathian Foredeep on the basis of DST and well logging
Wiertnictwo, Nafta, Gaz
Keywords: petroleum explorations; carpathian foredeep; autochthonous Miocene deposits; poszukiwania naftowe; zapadlisko przedkarpackie; effective permeability; utwory miocenu autochtonicznego; opróbowanie poziomów gazonośnych; effective porosity; przepuszczalność efektywna; współczynnik porowatości; statistic analysis; analiza statystyczna