Adaptacyjny układ regulacji z predyktorem Smitha z możliwością zastosowania w systemach rozproszonych - Tutaj, Andrzej (Wydawnictwa AGH, 2008)
The paper describes an adaptive control system for a linear finite-dimensional and asymptotically stable SISO plant with a slowly changing delay time at the input or output. The estimate of a dead time obtained by a continuous identification is used in a delay line, which is a part of a Smith predictor. Use of the adaptation enlarges the stability region and increases the performance of a system. The described setup can be used for distributed control systems where delays are introduced by the communication network. This approach succeeds if delays in the network vary slowly with time.

Artykuł opisuje adaptacyjny układ regulacji dla liniowego, skończenie wymiarowego, asymptotycznie stabilnego obiektu SISO z wolnozmiennym opóźnieniem transportowym, które może występować na jego wyjściu lub wejściu. W układzie prowadzona jest ciągła identyfikacja opóźnienia, a jego estymatę wykorzystuje się w linii opóźniającej, stanowiącej element predyktora Smitha. Zastosowanie adaptacji poszerza obszar stabilności systemu i polepsza jakość regulacji. Opisywany układ może być zastosowany w rozproszonych układach regulacji, w których źródłem opóźnień jest obecność sieci telekomunikacyjnej przesyłającej dane. Warunkiem uzyskania dobrych wyników sterowania jest odpowiedni charakter opóźnień, mianowicie ich wolnozmienność.
Adaptive Smith controller suitable for usage in distributed control systems
Automatyka
Keywords: Smith predictor; time-delay systems; predyktor Smitha; adaptive control; układy z opóźnieniem; regulacja adaptacyjna; distributed control systems; rozproszone układy sterowania