Warunki normalności zasady maksimum Pontriagina dla zadań z ograniczeniami stanu końcowego - Bania, Piotr (Wydawnictwa AGH, 2011)
A version of Pontryagin's Maximum Principle for optimal control problems with final state and control time constraints is presented. Sufficient conditions for normality of Lagrange multipliers are given. Considerations are illustrated with examples.

W artykule przedstawiono wersje zasady maksimum Pontriagina dla zadań sterowania optymalnego z ograniczeniami stanu końcowego i czasu sterowania oraz podano warunki dostateczne istnienia normalnego mnożnika Lagrange'a. Rozważania zilustrowano przykładami.
Conditions for normality of Pontryagin's maximum principle with final state constraints
Automatyka
Keywords: Pontryagin's maximum principle; abnormal extremal; zasada maksimum Pontriagina; ekstremale nienormalne; optimal control; sterowanie optymalne.