Znaczenie funduszy poręczeń kredytowych w finansowaniu działalności inwestycyjnej polskich i małopolskich MSP - Duda, Joanna (My University, 2012)
Polskie MSP, mimo że są siłą napędową gospodarki, to napotykają na wiele barier ograniczających ich rozwój. Jedną z najczęściej wymienianych jest bariera finansowa. Przedsiębiorcy narzekają na problemy z pozyskaniem kredytów bankowych, głównie z powodu braku wymaganej przez banki historii kredytowej i odpowiednich zabezpieczeń kredytu. Dlatego też w niniejszym referacie dokonano analizy funduszy poręczeń kredytowych i podjęto próbę odpowiedzi na pytanie, czy rozwój funduszy poręczeń kredytowych w Polsce przyczyni się do zmniejszenia barier pozyskania kredytów bankowych przez polskie MSP.

Polish SMEs despite the fact that they are the driving force of the economy, face many barriers to their development. One of the most frequently mentioned barrier is a financial barrier. Entrepreneurs complain about the problems with obtaining bank loans, mainly due to lack of credit history and adequate security of the loan required by banks. Therefore, this paper analyzes the credit guarantee funds and attempts to answer the question whether the development of credit guarantee funds in Poland will contribute to reducing barriers to obtaining bank loans by Polish SMEs.

Polish SMEs despite the fact that they are the driving force of the economy, face many barriers to their development. One of the most frequently mentioned barrier is a financial barrier. Entrepreneurs complain about the problems with obtaining bank loans, mainly due to lack of credit history and adequate security of the loan required by banks. Therefore, this paper analyzes the credit guarantee funds and attempts to answer the question whether the development of credit guarantee funds in Poland will contribute to reducing barriers to obtaining bank loans by Polish SMEs.

Polskie MSP, mimo że są siłą napędową gospodarki, to napotykają na wiele barier ograniczających ich rozwój. Jedną z najczęściej wymienianych jest bariera finansowa. Przedsiębiorcy narzekają na problemy z pozyskaniem kredytów bankowych, głównie z powodu braku wymaganej przez banki historii kredytowej i odpowiednich zabezpieczeń kredytu. Dlatego też w niniejszym referacie dokonano analizy funduszy poręczeń kredytowych i podjęto próbę odpowiedzi na pytanie, czy rozwój funduszy poręczeń kredytowych w Polsce przyczyni się do zmniejszenia barier pozyskania kredytów bankowych przez polskie MSP.
Significance of credit guarantee funds for investments financing of SME in Poland and Malopolska
Managerial Economics
Keywords: SME; credit guarantee funds; bank loans; MSP; investments; fundusze poręczeń kredytowych; kredyty bankowe; enterprises development; inwestycje; rozwój przedsiębiorstw; barriers to obtaining bank loans; bariery pozyskania kredytów bankowych