Statystyczna charakteryzacja miar geometrycznych mikrostruktur losowych: definicje, właściwości i zastosowania - Łydżba, Dariusz; Różański, Adrian (Wydawnictwa AGH, 2009)
The paper deals with statistical analysis of random two-phase heterogeneous media. The n-point probability and the lineal-path functions are considered. Both correlation functions are calculated using algorithm based on Monte Carlo simulations. Three different types of random microstructures are studied. Basing on numerical results, some properties of these correlation functions are presented as well as an example of their application.

Artykuł przedstawia analizę statystyczną dwuskładnikowych ośrodków losowych. Prezentację ograniczono do najczęściej wykorzystywanych w mechanice ośrodków niejednorodnych funkcji korelacji takich jak: prawdopodobieństwo n-punktowe oraz funkcja »lineal-path«. Obie funkcje wyznaczono dla trzech różnych typów losowych mikrostruktur. Do określania wartości funkcji korelacji wykorzystano algorytm oparty na metodzie Monte Carlo. Na podstawie uzyskanych wyników przedstawiono właściwości poszczególnych funkcji oraz przykład ich zastosowania.
Statistical characterization of geometrical measures of random microstructures: definitions, properties and applications
Górnictwo i Geoinżynieria
Bibliogr. s. 409-410.
Keywords: correlation function; funkcja korelacji; random media; ośrodek losowy; n-point probability; prawdopodobieństwo n-punktowe; lineal-path function; funkcja lineal-path