Podstawy chemii nieorganicznej – układ okresowy - Krawiec, Halina; Lelek-Borkowska, Urszula; Starowicz, Maria (Akademia Górniczo-Hutnicza im. St. Staszica w Krakowie, 2022)
Podręcznik "Podstawy chemii nieorganicznej – układ okresowy" obejmuje charakterystykę pierwiastków znajdujących się w poszczególnych grupach w układzie okresowym. W podręczniku tym, zostały omówione podstawowe zagadnienia takie jak: występowanie i otrzymywanie pierwiastków chemicznych, ich właściwości fizyczne i chemiczne, zastosowanie pierwiastków i ich związków w przemyśle, medycynie, energetyce, nanotechnologiach i w życiu codziennym. Omówiono również zjawiska powierzchniowe (adsorpcja, napięcie powierzchniowe, energia powierzchniowa). W podręczniku tym przestawiono budowę związków koordynacyjnych ich właściwości oraz zastosowanie w medycynie, przemyśle i chemii. W kilku modułach przedstawiono podstawowe informacje dotyczące zjawiska promieniotwórczości naturalnej i sztucznej. Wyjaśniono pojęcia takie jak: izotopy promieniotwórcze, rozpad promieniotwórczy, szereg promieniotwórczy, reakcje łańcuchowe. Podano przykłady zastosowania izotopów promieniotwórczych w przemyśle i medycynie. Ostanie moduły w podręczniku zostały poświęcone omówieniu wybranych techniki badania struktury i składu chemicznego związków nieorganicznych
Keywords: chemia; charakterystyka pierwiastków; zastosowanie pierwiastków; związki koordynacyjne; promieniotwórczość