Skały montmorillonitowe Polski i możliwości ich wykorzystania w ochronie środowiska - Bochenek, Agnieszka (My University, 2013)
Celem projektu jest opracowanie studium literaturowego na temat występowania omawianych skał na terenie Polski i możliwości ich użycia w charakterze aktywnych materiałów w ochronie środowiska. Został on wykonany w Katedrze Mineralogii, Petrografii i Geochemii Wydziału Geologii, Geofizyki i Ochrony Środowiska AGH, pod kierunkiem prof. dr. hab. Zenona Kłapyty.
Montmorillonite clays of Poland and possibilities of their application in environmental protection
Keywords: skały montmorillonitowe; bentonity; iły bentonitowe; sorbenty mineralne; zwietrzeliny bazaltowe Dolnego Śląska