Ocena stanu powietrza atmosferycznego w Zakopanem z wykorzystaniem indeksu jakości powietrza - Jaśkow, Anna (My University, 2017)
W pracy analizowano stan powietrza na podstawie indeksu jakości powietrza CAQI, AQI i YACAQI w Zakopanem na podstawie wyników pomiarów WIOŚ dla $SO_{2}$, $NO_{2}$, PM10, PM2.5, $O_{3}$ w latach 2007-2016, które były dostępne on-line (http://monitoring.krakow.pios.gov.pl/dane-pomiarowe/automatyczne). Indeksy jakości powietrza to kompleksowe wskaźniki informujące społeczeństwo o poziomie zanieczyszczenia powietrza. Wykonana analiza wykazała wysokie wartości indeksu CAQI mierzonego dla pyłu PM10 w miesiącach zimowych, wysokie wartości indeksu AQI mierzonego dla ozonu w miesiącach letnich oraz w miesiącach zimowych dni o indeksie AQI określanym, jako niezdrowy. Wysokie wartości indeksów oznaczają negatywny wpływ zanieczyszczenia powietrza na zdrowie ludzi. Analiza indeksu YACAQI wykazała wysokie stężenia średnioroczne pyłów zawieszonych PM10 oraz PM2.5 które przekraczają wartości docelowe. Wykazano problem z jakością powietrza w Zakopanem na przestrzeni 10 lat.

Work analyzes air condition based on the air quality index CAQI, AQI and YACAQI in Zakopane based on measurements by WIOŚ for $SO_{2}$, $NO_{2}$, PM10, PM2.5, $O_{3}$ in years 2007-2016 which was available online (http://monitoring.krakow.pios.gov.pl/dane-pomiarowe/automatyczne). Air quality index is a complex indicator which informs society about air pollution level. Analysis shows high value of CAQI measured for PM10 in winter season, high value AQI measured for ozone in summer season and in winter season days with AQI range for PM10 with unhealthy air quality conditions. When index value are high there is negative impact on health, people may experience health effects. Analysis of YACAQI shows high year average concentration of PM10 and PM2.5 witch exceed target value. The work indicate problem with air quality in Zakopane over 10 years.
Assessment of atmospheric air condition in Zakopane using air quality index
Keywords: jakość powietrza; indeks jakości powietrza; Zakopane; air quality; air quality index; Zakopane