Wykluczenie cyfrowe jako nowa płaszczyzna podziałów w społeczeństwie informacyjnym - Kowalik, Wojciech (Wydawnictwa AGH, 2009)
The article deals with the issue of increasing importance of new information and communication technologies (ICT) in individual and collective life. Main emphasis is put on transformations of social structure and so called digital exclusion, caused by internet development.

Artykuł porusza zagadnienie dynamicznego wzrostu znaczenia technologii informacyjnych w życiu jednostek i zbiorowości. Analizie poddane zostają przemiany wywołane rozwojem Internetu, który w tworzącej się nowej formacji cywilizacyjnej - społeczeństwie informacyjnym - staje się dodatkową płaszczyzną ekskluzji społecznej. Zarysowane zostają również podstawowe wymiary zjawiska cyfrowego wykluczenia.
Digital exclusion as a new arena of dwisions in information society
Studia Humanistyczne AGH
Keywords: information society; Internet; społeczeństwo informacyjne; digital divide; Internet; wykluczenie cyfrowe; social ineąualities; nierówności społeczne