Zarządzanie finansami osobistymi w dobie inflacji - Sasuła, Bartłomiej (Wydawnictwa AGH, 2023)
Wysoka inflacja powoduje chaos w gospodarce. Wzrost cen wymusza na konsumentach zainteresowanie się metodami inwestowania kapitału. Pierwszą z nich są lokaty bankowe i konta oszczędnościowe, które przy niskim ryzyku pozwolą na ograniczenie strat wynikających z inflacji. Drugą metodą jest kupno obligacji, zwłaszcza obligacji skarbu państwa indeksowanych inflacją, które pozwolą w dużej mierze obronić się przed wzrostem cen. Wadą tego rozwiązania jest jednak nawet kilkuletni okres, w którym kapitał będzie zamrożony. Bardziej ryzykownym rozwiązaniem jest kupno akcji lub kryptowalut, które mogą zapewnić duże zyski, jednak straty mogą okazać się równie wysokie. Dodatkową wadą jest także duża czasochłonność. Inwestycja w złoto może uchronić kapitał przed inflacją w długim okresie, tu problemem jest jednak konieczność przechowywania cennego kruszcu w fizycznej formie. Ostatnia metoda, czyli inwestycje alternatywne, może zapewnić duże stopy zwrotu, ale wymogiem jest zdobycie szerokiej wiedzy na ten temat.

High inflation creates chaos in the economy. The increase in prices forces us to be interested in methods of investing capital. The first of these are bank deposits and savings accounts, which, with a low risk, will allow us to limit losses resulting from inflation. The second method is to buy bonds, especially treasury bonds indexed by inflation, which will allow us to defend ourselves against price increases, but the disadvantage of this solution is even a several-year period in which our capital will be frozen. A more risky solution is to buy stocks or cryptocurrencies, which can give us a lot of profits, but the losses can be equally high, an additional disadvantage is also that this method is high time-consuming. Investing in gold will save us from inflation in the long period of time, but the disadvantage is the need to store precious gold. The last method, i.e. alternative investments, can provide us with high rates of return, but the requirement is to have extensive knowledge in a given topic.
Managing finances in the era of inflation
Koła naukowe kuźnią talentów zarządzania
Keywords: finance; investing; inflation; inwestycje; inflacja; finanse