Analiza sekwencji filmowych w środowisku VirtualDub w oparciu o platformę FPGA - Bubliński, Zbigniew; Jabłoński, Mirosław; Mikrut, Zbigniew (Wydawnictwa AGH, 2006)
This paper describes the method of linear components labelling. Real and artificially generated sequences of frames were used as source of input images, and labelling was conducted in Virtual-Dub environment as processing of movie with VirtualDub filters. One filter is a pure software implementation of labelling algorithm, and the other is hardware implementation based on FPGA circuit. The detailed comparison of results obtained during analysis of selected video sequences is presented.

W artykule przedstawiono metodę indeksacji (etykietowania) obiektów opartą na liniowym przeglądaniu obrazu i sklejaniu. Jako źródło obrazów posłużyły rzeczywiste i wygenerowane sekwencje klatek zapisane w formacie AVI, a procedury indeksacji zrealizowano w postaci filtrów działających w środowisku VirtualDub. Jeden z filtrów jest w pełni programową implementacją algorytmu, zaś drugi wykorzystuje implementację sprzętową bazującą na układzie FPGA. Artykuł zawiera szczegółowe porównanie rezultatów uzyskanych w trakcie analizy wybranych filmów.
Analysis of video sequences in the VirtualDub environment based on FPGA platform
Automatyka
Keywords: analysis of video sequences; analiza sekwencji wideo; object labelling; etykietowanie obiektów; przetwarzanie obrazów w oparciu o układy FPGA; image processing on FPGA circuits; układy FPGA