Badanie stopnia zróżnicowania sygnatur generowanych przez sieć impulsującą ICM - Mikrut, Zbigniew (Wydawnictwa AGH, 2008)
W pracy dokonano analizy sygnatur 25- 50- i 100-elementowych generowanych przez sieć ICM. Sygnatury były generowane na fragmentach dwóch zdjęć lotniczych. Porównywano sygnatury generowane przez podobszary o różnych wielkościach. Na podstawie dwóch rodzajów kryteriów stwierdzono, że stopień różnicowania jest większy dla sygnatur krótszych i podobrazów mniejszych.

In the paper the signatures generated by the ICM pulsed network have been analyzed. The signatures were generated basing on subimages derived from two aerial images. Subimages of two sizes were taken into account for the comparison purposes. Basing on two criteria it was found that the differentiation level is better for the shorter signatures and for the smaller subimages.
Examination of the differentiation level of signatures generated by the ICM pulsed network
Automatyka
Keywords: image signatures; sygnatury obrazu; PCNN network; sieć PCNN; ICM network; sieć ICM