Występowanie gazu ziemnego w utworach permu kopalni „Rudna”: aspekt środowiskowy - Mosio, Magdalena (My University, 2017)
Celem pracy jest analiza występowania gazu ziemnego oraz siarkowodoru w utworach permu kopalni „Rudna” oraz związanych z tym zjawiskiem aspektów środowiskowych. Przedstawiony został zarys budowy geologicznej monokliny przedsudeckiej oraz omawianego obszaru, a także jego charakterystyka górnicza. Omówiono warunki geologiczne, genezę oraz charakterystykę geochemiczną występujących gazów. Zaprezentowano także sposoby rozpoznania oraz profilaktykę zagrożeń gazowych w kopalni „Rudna”.

The aim of this paper is analysis of occurece of natural gas and hydrogen sulphide in the Permian strata of the „Rudna” mine and the environmental aspects associated with this phenomenon. An outline of the geological structure the Fore-Sudetian Monocline and of the „Rudna” area were presented, as well as its mining characteristics. Geological conditions, a genesis and geochemical characteristics of appearing gases were discussed. Also ways of recognizing and the prevention of gaseous threats in the „Rudna” mine were presented.
Appearing of the natural gas in the Permian sediments of the „Rudna” mine environmental aspect
Keywords: monoklina przedsudecka; gaz ziemny; siarkowodór; Rudna mine; zagrożenie gazowe; Fore-Sudetian Monocline; natural gas; azot; hydrogen sulphide; gaseous threat; kopalnia Rudna; nitrogen