Analiza zmian stężeń metanu i jego cięższych homologów pomierzonych w powietrzu glebowym nad złożem gazu "Wierzchowice", w kontekście oceny charakteru przenikania węglowodorów - Gronowski, Bartłomiej (My University, 2013)
The thesis presents analysis, of results of Department of Fossil Fuels survey (Górecki et. al., 1995), from 410 soil gas samples measured around 41 boreholes. For the concentrations of methane, ethane. propane, izo- butane, n- butane, ethylene, propylene, 1-butene and for sum of alkane’s (C2-C4) and alkene’s (C2-C4) concentrations have been calculated basically, statistical parameters: maximum, minimum, mean and median values, standard deviation and quantity of samples where concentration was more than 0. Moreover was set boreholes, where had noticed significant number of unnatural relation between hydrocarbons, drawn histograms and probability diagrams in purpose of characterize the statistical distribution for methane, sum of its heavier homologies and sum of alkenes. In purpose of appoint the character of hydrocarbons migration was calculated ethane/ethylene ratio (C2/C2=), however than was estimated number of biochemical methane based on methane/ethane ratio (C1/C2). For C1/C2 i C2/C2= was constructed histograms and probability diagrams, and was appointed characteristic subpopulations. Results of coefficients analysis was presented in tables and circle plots. For each borehole was appointed mean and maximum values of methane, sum of its heavier homologies and alkenes.

W niniejszej Pracy Magisterskiej przedstawiono analizę wyników badań Zakładu Surowców Energetycznych AGH (Górecki et. al., 1995) dotyczącą zerowego tła gazowego 410 próbek gazu glebowego pobranych wokół 41 otworów wiertniczych nad złożem gazu ziemnego Wierzchowice. Dla stężeń metanu, etanu. propanu, izobutanu, n- butanu, etylenu, propylenu i 1-butenu oraz dla sumy stężeń alkanów (C2- C4) i sumy stężeń alkenów (C2-C4) obliczono podstawowe parametry statystyczne: wartości maksymalne, minimalne i średnie, medianę, odchylenie standardowe oraz ilość próbek, w których zawartość danego związku była większa od zera. Następnie wyznaczono otwory, wokół których zaobserwowano znaczącą ilość nienaturalnych relacji pomiędzy węglowodorami, skonstruowano histogramy i krzywe kumulacyjne w celu scharakteryzowania rozkładu statystycznego dla metanu, sumy jego cięższych homologów i sumy alkenów. W celu wyznaczenia charakteru przenikania węglowodorów obliczono współczynnik etan/etylen (C2/C2=), natomiast do określenia ilości metanu pochodzenia biochemicznego wykorzystano stosunek metan/etan (C1/C2). Dla C1/C2 i C2/C2= skonstruowano histogramy i wykresy prawdopodobieństwa oraz wyznaczono przedziały charakterystyczne. Wyniki analizy współczynników przedstawiono za pomocą tabel oraz wykresów kołowych. Dla każdego otworu wyznaczono wartości średnie i maksymalne stężeń metanu, sumy jego cięższych homologów i alkenów.
Methane's and it's heavier homologies's concentration's changes analysis, measured in soil gas above the Wierzchowice gas field, in reference to hydrocarbons migration
Keywords: migracja węglowodorów; gaz glebowy; Wierzchowice; migration of hydrocarbons; concentration analysis; soil gas; Wierzchowice