Mapa geośrodowiskowa arkusz Racławice w skali 1:10 000 wraz z objaśnieniami - Zwolińska, Justyna (My University, 2014)
Mapa geośrodowiskowa w skali 1:10 000 arkusz Racławice stanowi zbiór danych dotyczących występowania i zagospodarowania złóż kopalin, ich przetwórstwa oraz zasobów na tle cennych obszarów środowiska przyrodniczego, a także zabytkowych obiektów kultury objętych ochrona prawna. Uwzględnia również elementy hydrografii, hydrogeologii oraz warunki podłoża i zalesienie terenu. Obszar badań znajduje się w zachodniej części województwa małopolskiego, w powiecie krakowskim, w granicach Parku Krajobrazowego Dolinki Krakowskie. W obrębie arkusza występują dwa rezerwaty przyrody: Dolina Eliaszówki i Dolina Racławki oraz dwa obszary siedliskowe NATURA 2000. Udokumentowano cztery złoża wapieni, eksploatowano również rudy cynku oraz żelaza. Najcenniejszymi obiektami dziedzictwa kulturowego jest Zespół Klasztorny Karmelitów Bosych w Czernej oraz zabytkowe kościoły w Paczółtowicach i Racławicach. W Paczółtowicach znajduje się znany na cała Europe kompleks golfowy „Krakow Valley Golf & Country Club”.

Geo-environmental map in the scale of 1:10 000, sheet Racławice is a data set containing especially occurrence and management state of mineral deposits, their processing and resources on the background of precious areas of the natural environment and historical cultural objects protected by law. Also includes elements of hydrography, hydrogeology, ground conditions and forestation of land. The research area is located in the western part of Małopolska province, in Kraków county, within the limits Dolinki Krakowskie Landscape Park. Within this sheet are two nature reserves: Eliaszówka and Racławka Valley and two NATURA 2000 habitat protection areas. In the area were documented four limestones deposits, mined zinc and iron ores. The most precious cultural heritage object are Monastery of the Karmelitów Bosych in Czerna and antique churches in Paczółtowice and Racławice. In Paczółtowice is located known golf complex all over Europe "Krakow Valley Golf & Country Club".
Geo-environmental map sheet Racławice 1:10 000 scale with explanations
mapa geośrodowiskowa arkusz Racławice w skali 1:10 000
Keywords: mapa geośrodowiskowa; Racławice; Dolina Eliaszówki; wapienie; ochrona przyrody; geo-environmental map; Racławice; Eliaszówka Valley; limestones; environmental protection