Problematyka modelowania ruchu miejskiego z wykorzystaniem automatów komórkowych - Wąs, Jarosław; Bieliński, Rafał; Gajewski, Bartłomiej; Orzechowski, Patryk (Wydawnictwa AGH, 2009)
The article contains a concept of city traffic modeling based on classical Nagel-Schreckenberg model. Microscopic approach is used in the paper. The focus is given on realistic behavior of particular vehicles especially: acceleration, braking and lane changing rules. Digital GPS maps are used in the process of model topology construction. The authors use an interesting map format, widely known as Polish Map Format.

Artykuł zawiera propozycję modelu ruchu miejskiego, na bazie klasycznego modelu Nagela-Schreckenberga. W pracy zaproponowano mikroskopowe podejście do modelowania, kładąc nacisk na możliwe realistyczne odwzorowanie ruchu samochodu: charakterystyki przyspieszania i hamowania, a także reguły zmian pasa ruchu. Przy tworzeniu modelu wykorzystano cyfrowe mapy w formacie GPS, a w szczególności format, który cieszy się rosnącą popularnością tzn. Polish Map Format.
Issues of city traffic modeling based on cellular automata
Automatyka
Keywords: cellular automata; automaty komórkowe; traffic modeling; modelowanie ruchu