Analiza zastosowań metody zbiorów losowych do wybranych zagadnień inżynierskich - Ślipek, Monika (My University, 2018)
Zamierzeniem niniejszej pracy była analiza zastosowań metody zbiorów losowych do wybranych zagadnień inżynierskich. W tym celu posłużono się numerycznym modelem eksperymentalnego wału przeciwpowodziowego. Metoda zbiorów losowych wymaga dużej ilości obliczeń, dlatego w celu zredukowania tej liczby wykorzystano dwie metody analizy wrażliwości: Random Set Distinct Element Method oraz metodę Morris Screening, dzięki którym można określić istotność wpływu danego parametru na wyniki wyjściowe. Dzięki temu zredukowano liczbę parametrów wejściowych oraz wykonano modelowania dla ciśnienia porowego wału przeciwpowodziowego metodą zbiorów losowych. W pracy pokazano przykład zagadnień inżynierskich do których możliwe jest zastosowanie metody zbiorów losowych. Częściowe wyniki pracy zostały opublikowane i przedstawione na międzynarodowej konferencji 18th International Multidisciplinary Scientific GeoConference SGEM 2018.

The aim of this study was to analyze the applications of the Random Sets Method to selected engineering problems. For this purpose, a numerical model of an experimental flood embankment was used. The Random Sets Method requires a large number of calculations, therefore in order to reduce this number, two methods of sensitivity analysis were used: Random Set Distinct Element Method and Morris Screening Method, which allows determining the significance of the impact of a given parameter on output results. As a result, the number of input parameters was reduced and modeling was performed for the pore pressure of the flood embankment using the Random Sets Method. The work presents an example of engineering problems to which it is possible to apply the method of random sets. Partial results of the work were published and presented at the international conference 18th International Multidisciplinary Scientific GeoConference SGEM 2018.
Analysis of applications of random sets methods to selected engineering problems
Keywords: metoda zbiorów losowych; analiza wrażliwości; wał przeciwpowodziowy; Random Sets Method; sensitivity analysis; embankment