Exergetische Betrachtung einer Gasturbinenschaltung als eines verallgemeinerten energetischen Systems - Kozaczka, Jarosław (Wydawnictwa AGH, 2006)
Detailed method of modeling has been presented, which is aimed for thermodynamic analyzes and rating of power systems. As an example the gas turbine scheme with heat recovery was discussed. The gas fuel is methane and hydrogen, treated as perfect gases. The numerical calculations based on the derivations and algorithms have been given, which were presented in author's farmer papers. The described method can be applied to the more complicated power structures, especially to systems with CO2-poor combustion processes.

Przedstawiono dokładny sposób modelowania ukierunkowany na analizy i oceny termodynamiczne systemów energetycznych. Jako przykład rozpatrzono podstawowy układ turbiny gazowej z odzyskiem ciepła. Gazem napędowym jest metan oraz wodór traktowane jako gazy doskonałe. Podane zostały obliczenia numeryczne na podstawie odpowiednich wzorów i algorytmów wyprowadzonych we wcześniejszych pracach autora. Opisana metoda może być zastosowana do bardziej rozbudowanych systemów energetycznych, w szczególności systemów z małą emisją dwutlenku węgla w procesach spalania.
Analiza egzergetyczna układu turbiny gazowej jako uogólnionego systemu technicznego|Energy analysis of a gas turbine scheme as a general power system
Mechanics
Bibliografia s. 27.
Keywords: thermodynamic analysis; exergy; gas turbine; power system; analiza termodynamiczna; egzergia; turbina gazowa; system energetyczny