Ocena warunków geologiczno–inżynierskich dla potrzeb zabezpieczenia uszkodzonego odcinka drogi wojewódzkiej nr 965 odcinek 210 od km 5+915 do 5+945 w miejscowości Laskowa Górna - Falkiewicz, Elżbieta (My University, 2013)
Po intensywnych opadach deszczu, jakie miały miejsce w 2010 r., w miejscowości Laskowa Górna uaktywniło się osuwisko zagrażające przebiegającej tam drodze wojewódzkiej nr 965 na odcinku 210 od km 5+915 do 5+945. Wpływ na to miała infiltracja wód opadowych, sprzyjające powstawaniu ruchów masowych nachylenie zbocza, skomplikowana budowa geologiczna i warunki tektoniczne, w końcu słaba kondycja nasypu drogowego. W pracy przedstawiono szeroką charakterystykę obszaru osuwiskowego oraz przeanalizowano wyniki prac dotychczas przeprowadzonych na tym terenie. Opracowano profile i przekroje geologiczno – inżynierskie ilustrujące budowę geologiczną zbocza oraz wykonano modele numeryczne, pozwalające na określenie współczynnika stateczności dla przyjętych parametrów wytrzymałościowych warstw geotechnicznych. Na koniec dokonano oceny warunków geologiczno – inżynierskich pod kątem przyszłego zabezpieczenia zbocza przed dalszymi ruchami masowymi zagrażającymi infrastrukturze drogowej.

In 2010, after heavy rainfall, landslide which threaten provincial road number 965 section 210 from km 5+915 to km 5+945 in Laskowa Gorna reactivated. It has been caused by following factors: rainwater’s infiltration, slope of the, complicated geological structure and tectonic conditions and finally bad condition of road embankment. This thesis contains the broad characteristic of landslide and analyze the results of works which were in this area so far. Geological – engineering profiles and sections which show geological structure of slope has been elaborated. Numerical models defining the factor of safety for establishing strength parameters for geotechnic layers has been created. Finally, evaluation of the geological – engineering conditions for future security of slope against further mass movements, which threaten road infrastructure, has been made.
Evaluation of the geological–engineering conditions for security of demaged section of provincial road number 965 section 210 from km 5+915 to km 5+945 in Laskowa Gorna
zestawienie wyników, wykresy, mapy, profile (8, pdf)
Keywords: osuwisko; Laskowa Górna; flisz karpacki; zwietrzelina; analiza stateczności; modele numeryczne; landslide; Laskowa Górna; Carpathian flysch; weathered soil; slope stability analysis; numerical models