Identyfikacja parametrów sprężysto-plastycznych modeli gruntów metodą równoczesną - Fedczuk, Paweł (Wydawnictwa AGH, 2011)
The paper presents the concept of parameter specification of elasto-plastic soil models with using simultaneous method. This method uses nonlinear regression analysis of results of triaxial test (for chosen stress path) to obtainment all constants. Discuss of objective functions variants precedes the presentation of algorithm using combination of successive search method with Nelder-Mead's simplex technique. The stress path in triaxial test simulates step-iterative procedure, in which plasticity state is analyzed with using the Nayak-Zienkiewicz method. The presentation completes specific example of parameter identification of Nova-Wood model for results of standard shear path.

W pracy prezentuje się koncepcję specyfikacji parametrów sprężysto-plastycznych modeli gruntów metodą równoczesną. Wykorzystuje ona nieliniową analizę regresji wyników testu trójosiowego (dla wybranej ścieżki naprężenia) do określenia wszystkich stałych modelu. Omówienie wersji funkcji celu poprzedza prezentację algorytmu stosującego kombinację metody kolejnego przeszukiwania z techniką symplexu Neldera-Meada. Ścieżkę naprężenia w teście trójosiowym symuluje numerycznie przyrostowo-iteracyjna procedura, w której stan uplastycznienia analizuje się metodą Nayaka-Zienkiewicza. Prezentację uzupełnia przykład identyfikacji parametrów modelu Novy-Wooda dla wyników ścieżki standardowego ścinania.
Identification of parameters of elasto-plastic soil models with using simultaneous method
Górnictwo i Geoinżynieria
Bibliogr. s. 208.
Keywords: specification of parameters of soil models; specyfikacja parametrów modeli gruntu; elasto-plastic soil models; sprężysto-plastyczne modele gruntów; numerical simulation of triaxial test; numeryczna symulacja badania trójosiowego; stress path; ścieżka naprężenia