Wyznaczanie współczynnika filtracji w warstwie wodonośnej poletka doświadczalnego (A3-A4) na podstawie próbnego pompowania i eksperymentu znacznikowego - Kościółek, Magdalena (My University, 2017)
Niniejsza praca magisterska wykorzystuje dwa rodzaje badań w celu wyliczenia współczynnika filtracji warstwy wodonośnej poletka doświadczalnego zlokalizowanego na terenie AGH w Krakowie. Były to: próbne pompowanie oraz eksperyment znacznikowy realizowane w węźle hydrogeologicznym ujmującym czwartorzędową warstwę wodonośną. Analizując uzyskane wyniki zastosowano dwie metody interpretacji uzyskanych danych. W przypadku próbnych pompowań obliczenia wykonano metodami Theisa i Boultona. Dla danych z eksperymentu znacznikowego wykorzystano metodę momentów i metodę krzywej kumulacyjnej. Obliczenia wykonane różnymi metodami dały zróżnicowane wyniki. Za najbardziej wiarygodne wartości współczynnika filtracji uznano te obliczone na podstawie próbnego pompowania dla danych uzyskanych z obserwacji zwierciadła wody w piezometrach P-2 i P-3. Wartość ta wyniosła 25 m/d.

Two types of field experiment were used to evaluate the hydraulic conductivity of the Quaternary aquifer at the research station located at AGH in Kraków. The pumping test and tracer experiment were realized in the Quaternary aquifer. The results of both experiments were analysed with different methods. In the case of pumping test the This method and the Boulton one was used to estimate conductivity. In the case of the tracer experiment the method of moments and the cumulative curve one were applied. Estimations realized with different method provided different results. The most realistic seems to be hydraulic conductivity value obtain through pumping test on the base of groundwater level in observation wells P-2 and P-3. The estimated value of k is 25 m/d.
Evaluation of hydraulic conductivity in the aquifer at the research station (A3-A4) on the basis of pumping test and tracer experiment
Keywords: próbne pompowanie; eksperyment znacznikowy; współczynnik filtracji; pumping test; tracer experiment; hydraulic conductivity