Rozwój litofacjalny cechsztynu i jego związek z występowaniem złóż węglowodorów w strefie Barnówko-Mostno-Buszewo - Krajniewski, Jakub (My University, 2017)
W pracy przedstawiony został zarys budowy geologicznej obszaru badań, warunki sedymentacji oraz wykształcenie litofacjalne utworów dolomitu głównego. Oceny potencjału generacyjnego omawianych utworów dokonano w oparciu o analizę wyników pirolizy Rock-Eval z wybranych otworów wiertniczych. Określone zostały podstawowe parametry definiujące własności macierzyste skały tj. całkowita zawartość węgla organicznego (%TOC), typ genetyczny materii organicznej oraz stopień jej przeobrażenia.

The project shows outline of the geological structure, sedimentation conditions and development facies of Main Dolomite. Assesment of the potential generation layers were based on analysis results of pyrolysis Rok-Eval from selected boreholes. The basic parameters have been determined which define properties of rocks: total organic carbon, (%TOC), genetic type of organic substance and the level of its transformation.
The Zechstein facies development and association with hydrocarbon fields in the Barnówko-Mostno-Buszewo area
Keywords: Barnówko-Mostno-Buszewo; facje; węglowodory; Rock-Eval; Barnówko; Mostno-Buszewo; facies; hydrocarbons; Rock-Eval