Rozdrabnianie ziaren piasku kwarcowego na laboratoryjnym stanowisku młyna strumieniowo-tarczowego - Górecka-Zbrońska, Aleksandra; Zbroński, Daniel (Wydawnictwa AGH, 2010)
The experimental results of comminution process selected size fractions of quartz sand on the laboratory stand of target-jet mill are presented in the paper. Experiment stand makes possible to comminute grains accelerated by the air jet with a single impact, using stationary target. Determined particle size distribution of product makes possible to estimate of quality and efficiency of comminution process. On the basis of experimental results the probable explanation of comminution mechanism of grains in the target-jet mill is presented. The analysis showed that comminution in the mill takes place as a result of percussive cracking and superficial attrition of grains.

W artykule zaprezentowano wyniki badań rozdrabniania wybranych klas ziarnowych piasku kwarcowego na laboratoryjnym stanowisku młyna strumieniowo-tarczowego. Stanowisko umożliwiało przeprowadzenie prób swobodnego rozdrabniania ziaren przyspieszanych w strumieniu powietrza i uderzających w nieruchomą tarczę. Wyznaczone rozkłady ziarnowe produktu umożliwiły ocenę jakości i skuteczności przeprowadzonych prób rozdrabniania. Na podstawie wyników badań podjęto próbę wyjaśnienia mechanizmu rozdrabniania ziaren w młynie strumieniowo-tarczowym. Przeprowadzona analiza wykazała, że rozdrabnianie ziaren piasku kwarcowego dla przyjętych parametrów procesu zachodzi głównie w wyniku udarowego pękania i powierzchniowego ścierania ziaren.
Comminution of quartz sand grains on the laboratory stand of target-jet mill
Górnictwo i Geoinżynieria
Bibliogr. s. 70.
Keywords: comminution; rozdrabnianie; quartz sand; piasek kwarcowy; target-jet mill; młyn strumieniowo-tarczowy