Projektowanie banków filtrów wyższych rzędów dla potrzeb transmultipleksacji - Korohoda, Przemysław (Wydawnictwa AGH, 2005)
The author presents a filter design method for transmultiplexation. The synthesis and analysis filters are assumed to be of higher length than the number of transmultiplexed signals. The reasoning based on the matrix description of the up-sampled signals led to formulation of the conditions of perfect reconstruction in such case. The general discussion has been illustrated with a numerical example for 3 signals and filters of assumed length of 5.

W artykule przedstawiono propozycję metody wyznaczania współczynników banków filtrów syntetyzujących i analizujących dla schematu transmultipleksacji. Wykorzystując macierzową interpretację splotu sygnału nadpróbkowanego, opracowano warunki gwarantujące idealne odtworzenie, gdy założona liczba współczynników każdego filtru jest większa niż poddana transmultipleksacji liczba sygnałów. Rozważania ogólne zilustrowano przykładem obliczeniowym dla trzech sygnałów oraz filtrów 5-elementowych.
Higher order filter bank design for transmultiplexation
Automatyka
Keywords: przetwarzanie sygnałów; system transmultipleksacji