Wyznaczenie drugoróżnicowych całkowitoliczbowych nieoznaczoności cykli w pomiarach fazowych GPS zarejestrowanych na punktach lokalnej sieci stacji permanentnych - Skorupa, Bogdan (My University, 2007)
Estymację lokalnych różnicowych modeli refrakcji poprzedza się wstępnym opracowaniem pomiarów fazowych zarejestrowanych w sieci stacji permanentnych GPS, w celu wyznaczenia całkowitoliczbowych początkowych nieoznaczoności cykli fazowych. Proces obliczeniowy można uprościć, zakładając stałość współrzędnych końców wektorów GPS. Założenie takie można poczynić, ponieważ współrzędne geodezyjne stacji permanentnych są wyznaczane z wysoką precyzją w danym jednolitym układzie odniesienia. W niniejszej pracy zaprezentowano algorytm oraz przykłady numeryczne wyznaczenia wartości całkowitoliczbowych początkowych nieoznaczoności cykli fazowych w drugich różnicach, przy założeniu stałości współrzędnych końców wektora GPS. Efektywność rozwiązania nieoznaczoności analizowano w oparciu o wartości ilorazu Integer Search Ratio. Obliczenia zrealizowano przy użyciu programów opracowanych w Zakładzie Geodezji i Kartografii WGGiIŚ AGH oraz programu firmowego AOS v. 1.6. W eksperymentach obliczeniowych użyto pomiarów fazowych GPS zarejestrowanych na punktach aktywnej sieci geodezyjnej ASG-PL.

Geodetic coordinates of GPS permanent stations are calculated with high precision, in given homogeneous reference frame. There is an requirement for elaborating the measurements collected on points of permanent stations, for integer phase ambiguity resolution. Next, this ambiguities are used in estimation process of local differential refraction models. The paper presents a method for determining double difference integer phase ambiguity, with assumption of constant GPS vector coordinates. The efficiency of ambiguity resolution was analysed at use of Integer Search Ratio. Quoted numerical examples were realized at use of the computer programs made in Department of Geodesy and Cartography at the AGH University of Science and Technology and AOS v. 1.6 software. In computational experiments phase measurements were performed on points of active geodetic network ASG-PL.
Double difference integer ambiguity resolution in GPS phase measurements collected on points of permanent stations network
Geomatics and Environmental Engineering
Keywords: GPS permanent stations; stacje permanentne GPS; ambiguity resolution; wyznaczanie nieoznaczoności