Charakterystyka metod aerogeochemicznych i aerogeofizycznych stosowanych w poszukiwaniach złóż ropy naftowej i gazu ziemnego - Ryznar, Damian (My University, 2016)
Celem niniejszej pracy jest przedstawienie grupy pośrednich metod geochemicznych, jakimi są badania aerogeochemiczne i ściśle powiązane z nimi badania aerogeofizyczne. Jest to zagadnienie szerokie, dlatego w tej pracy skupiono się na dwóch metodach: radaru z syntetyczną aperturą (ang. Synthetic Aperture Radar – SAR), oraz wysokiej rozdzielczości badaniu aeromagnetycznym (ang. High Resolution Aeromagnetic – HRAM). W związku z tym, że większość łatwo dostępnych złóż została już odkryta, a poszukiwania przenoszą się w coraz trudniej dostępne obszary, potrzebne są nowe metody poszukiwawcze, a takimi są metody aerogeochemiczne i aerogeofizyczne. Tak więc niniejsza praca stanowi także próbę porównania tych metod i ich oceny pod kątem przydatności w obecnych i przyszłych poszukiwaniach naftowych.
Characteristic of aerogeochemical and aerogeophysical methods in oil and gas prospection
Keywords: ropa naftowa; gaz ziemny; metody aerogeochemiczne; metody aerogeofizyczne; metoda SAR; metoda HRAM